در این مقاله از معامله گر سه بعدی به باورها ویژگیهایی دارند؟ می پردازیم. مارک داگلاس در کتاب trading in the zoneمی گوید باور ها سه ویژگی مهم دارند :
1-مقاومت در برابر تغییر: باورها در واقع زندگی خودشان را دارند و در مقابل هر چیزی که سعیکند وجود آنها را به خطر بیاندازد مقاومت میکنند. در طول تاریخ خیلی از انسانها تحقیر، شکنجه و جنگ را تحمل کردهاند ولی هرگز حاضر نشدهاند پا روی عقاید و باورهایشان بگذارند و آن رانادیده بگیرند.
تصور خیلی از افراد این است که باورها قابل تغییر نیستند در صورتی که آنها قابل تغییر هستند اما نه به هر شکلی. همانطور که گفتیم آنها از جنس انرژی هستند پس برای تغییر آنها باید انرژیشان را کم کنیم تا بتوانیم باور دیگری را جایگزینش کنیم. مارک داگلاس از واژه غیر فعال سازی باورها استفاده میکند به این معنی که برای تغییر باورها باید آنها را غیر فعال کنیم.
بعد از انجام این کار آنها از ذهن ما پاک نمی شوند بلکه دیگر انرژی ندارند و نمیتوانند در مواجهه با اتفاقات خودشان را بروز بدهند. بگذارید یک مثال بزنم ، کودکی را در نظر بگیرید که در زمانخردسالی به وجود بابانوئل اعتقاد داشت و همیشه در زمان شروع سال نو میلادی منتظر آمدن بابانوئل و گرفتن کادو از آن بوده است.
بعد از گذشت سالها حالا آن کودک بزرگ شده و بهاین باور رسیده است که بابانوئلی وجود ندارد و کادو ها از طرف بابانوئل نبوده است بلکه این پدرو مادرش بوده اند که برایش کادو میخریده اتد. یعنی با کسب تجربه و مشاهدات خودش توانستاین باور نادرست را غیرفعال کند و باور درست تری را جایگزین کند.
2- نیاز به عرضه شدن . هر باور فعالی نیاز دارد که خودش را عرضه کند. عقاید و باورها به طورکلی به دو دسته فعال و غیرفعال تقسیم می شوند. باورهای فعال انرژی لازم برای واکنش به اتفاقات محیط بیرون را دارند ولی باورهای غیر فعال چنین انرژی را ندارند.
وقتی میگوییم عقاید فعال نیازبه عرضه شدن دارند به این معنی نیست که همه عقاید باید به طور همزمان خودشان را نشان دهندبلکه وقتی شما با اتفاق خاصی روبرو میشوید اگر این موضوع با عقیده و باور شما سازگاری نداشته باشد احساس مشکل می کنید و در صورتی که با عقیده و باور شما تناقضی نداشته باشد عادی هستید و به صورت روتین با آن اتفاق برخورد میکنید.
در واقع میشود گفت که عقاید و باورها پنهان هستند و فقط در شرایط خاص خودشان را بروز میدهند. به عنوان مثال فرض کنید که رئیس شما در مورد یک موضوع نظر و درخواستی دارد که مخالف عقیده و باور شماست.
در آن لحظه شمایا کاملاً مخالفت خودتان را نشان میدهید یا به هر دلیل این مخالفت را بروز نمی دهید ولی در ذهنخودتان در حال مخالفت با آن هستید. مثلا سر تان را به نشانه رضایت تکان می دهید ولی در ذهنتان کاملاً با آن مخالف هستید. در این لحظه انرژی بروز ندادن مخالفت بیشتر از انرژی بروز دادنش است.
وقتی رئیستان از پیش تان میرود ذهن ساکت نمی ماند و میخواهد که عقیده اش را بروز بدهد پس باعث می شود شما با یکی از همکارانتان شروع به درد و دل بکنید و مخالفت خوتان را با آن شخص در میان بگذارید و اعتقاد و باور خودتان را بروز دهید.این تضاد در معامله گری نیز میتواند تاثیر زیادی داشته باشد مثلا پیش خودتان می گوید که رفتاربازار کاملاً تصادفی است اما در عمل رفتارتان به یک صورت دیگر است چون هنوز در ذهنتان باوری به تصادفی بودن بازار ندارید.
در واقع این باور در ذهن شما ثبت شده است که اگر ارزی رامیخرید حتما باید قیمتش بالا برود تا شما سود کنید و باوری به ضرر کردن در معاملات تان ندارید.
در حقیقت اگر واقعا به احتمالی بودن جریان بازار معتقد نباشید تضاد بزرگی در شما ایجاد میشود که باعث ترس در محیط بازار و در ادامه ایجاد اضطراب و نگرانی در شما می شود.
حالا اگر به این نتیجه برسید که باورتان اشتباه است ولی برای تغییر آن تلاشی نکنید باز بی فایده است و همان رفتار و واکنش را دوباره از خودتان نشان خواهید داد. بنابراین آگاهی داشتن از اشتباه بودن یک باورکافی نیست چون باورها و عقایدها به تنهایی نمیتوانند خودشان را تغییر دهند و شما باید برای تغییرآنها دست به عمل بزنید و تلاش کنید.
مثلا اگر اعتقاد داشته باشید رفتار بازار قابل پیشبینی نیستولی حد ضرری تعیین نکنید یعنی به این عقیده تان عمل نکردید اما وقتی به احتمالی بودن جریانبازار معتقد باشید و بر این اساس سرمایه تان را مدیریت و حد ضرر و حد سود تعیین کنید می توانیدخودتان را در بازار نهایتا پیروز ببینید و اگر هم ضررهایی داشته باشید می دانید که بر اساس استراتژیو قوانین تان در نهایت سود خوبی کسب خواهید کرد. داشتن این عقیده، باور و عمل به آن رمزموفقیت یک معامله گر همیشه پیروز است.
3- کار کردن همیشگی باورها. باورها کار خودشان را میکنند چه ما بدانیم که وجود دارند و چهاز وجودشان بی اطلاع باشیم. عقاید و باورها در ضمیر ناخودآگاه ثبت می شوند و نیازی نیست بهطور آگاهانه از وجود و نحوه عملکردشان در مقابل اتفاقاتی که در محیط بیرون میافتد، مطلع باشیم. مثلا اگر از شما بخواهند تمام مهارت هایی را که برای راندن یک اتومبیل یاد گرفته به یادبیاورید، شاید نتوانید این کار را انجام دهید.
در صورتی که شما هر روز به صورت خیلی عادیرانندگی می کنید و نیازی به یادآوری هیچ مهارت خاصی ندارید. راننده ای را در نظر بگیرید کهدر حالت مستی رانندگی می کند شاید رانندگی این فرد غیر ممکن به نظر بیاد ولی دیده میشودکه خیلی از افراد در این حالت رانندگی می کنند و اگر هم تصادفی می کنند به خاطر فراموش کردن مهارت هایشان نیست بلکه ممکن است در زمان رانندگی خواب شان برده باشد و یا نتوانسته باشند واکنش سریع نشان دهند.
یا مثلاً فردی را در نظر بگیرید که از زمان کودکی به او القا شده است که داشتن پول زیاد اصلا خوب نیست و همین فردا اگر در همین بازار صاحب پول زیادی بشود ضمیر ناخودآگاه بخاطر باوری که از نامناسب بودن داشتن پول زیاد در ذهنش ثبت کردهاست این فرد را وارد مسیری میکند که بطور غیر ارادی پول زیادی را که از این بازار به دست آوردهاست دوباره به آن برگرداند و در واقع از دستش بدهد.
یادتان باشد که با شناخت ویژگی های عقاید و باورها بهتر میتوانیم آنها را مدیریت کنیم و ضمیر ناخودآگاه مان را کمک بکنیم تا ما را در بهترین مسیر ممکن چه در زندگی شخصی و چه در معامله گری قرار بدهد.