معرفی ریسک پذیری و ریسک گریزی (قسمت دوم)
در این مقاله از آموزش معامله گر سه بعدی با ریسک پذیری و ریسک گریزی (قسمت دوم) آشنا می شویم. معامله گر های ریسک گریز به دلیل محافظه کار بودن معمولا فرصت های خوبی را که بازار دراختیار شان قرار می دهد از دست می دهند و از طرفی به دلیل ترسی که از شکست دارند نمیتوانند سرمایه زیادی را وارد معاملات کنند و از همه بدتر چون نمیتوانند احساساتشان را کنترل کنند از ترس ضرردهی معاملاتشان گاهی متحمل خسارت های بزرگی میشوند .1
این افراد برای مقابله با این مشکلات بهتر است بر اساس یک استراتژی مناسب و مشخص است معامله کنند یعنی اگر سیگنال ورودی دریافت کردند سریع وارد معامله بشوند همچنین با تعیین تارگت ها و با رسیدن به آن نقاط و یا با فعال شدن حد ضررشان بدون اینکه وسوسه جابجا کردن شان را داشته باشند ب هسرعت از معامله خارج شوند.
این گونه افراد حتماً باید قبل از ورود به معامله مشخص کنند که با ازدست دادن چه میزان از سرمایه شان مشکلی ندارند و ترس وجودشان را فرا نمیگیرد. برعکس،معامله گر های ریسک پذیر به دلیل علاقهای که به ریسک کردن دارند معمولاً تصمیمات ناگهانی میگیرند و خیلی از مواقع به خاطر ترس از دست دادن سود یا فومو در نقاط نادرستی وارد میشوند.
یا قوانین معاملاتی و مدیریت سرمایه خودشان را زیر پا میگذارند و با ریسک و سرمایه زیاد واردمعامله میشوند و همین باعث می شود که وقتی بازار در خلاف جهت پیش بینی شان حرکت میکند معامله شان وارد ضررهای بزرگ شود.
از لحاظ پزشکی افرادی که ریسک پذیری بالایی دارند برای اینکه بتوانند آرامش و تعادل رفتاری در خودشان ایجاد کنند نیاز به ترشح پیام رسانهای عصبی دارند و اگر بدن شان این پیام رسان ها را مانند دوپامین، اندروفین و سروتونین کم ترشح کند مجبور میشوند که با ایجاد هیجاناتی در محیط بیرون باعث ترشح آنها بشوند و به همین دلیل ممکن است که بازارهای مالی را برای کسب هیجانات انتخاب کنند که اگر نتوانند ریسک خودشان را مدیریت کنند آن وقت امکان دارد خسارت های جبران ناپذیری بهشان وارد شود.
این افراد وقتی در تله های احساسی قرار میگیرند معمولاً دست به کارهایی می زنند که هیچ ذهنی با هیچ منطقی نمی تواند آن را درک کند و بپذیرد. در همین باره ریچارد تیلر استاد اقتصاد رفتاری دانشگاه شیکاگو و برنده نوبل اقتصاد، آزمایشی را ترتیب می دهد که بسیار جالب است .
آزمایش این جوریاست که یک اسکناس بیست دلاری را بین چند نفر حراج می کنند . بازی از قیمت یک دلار شروع می شود و هرکس قیمت بیشتری پیشنهاد بدهد اسکناس به او میرسد. خوب تا اینجا همه چیزمنطقی است و طبیعتا نباید کسی حاضر بشود این اسکناس را به قیمتی بیشتر از ۲۰دلار بخرد و دقیقاهمینطور هم باید باشد اما فقط تا زمانی که احساسات شرکت کننده ها مثل ترس از باختن را درآنها بیدار نکند.
حالا برای همین منظور یک شرط به این حراجی اضافه می شود و آن این است که نفر دوم این حراجی باید به اندازه قیمتی که پیشنهاد داده جریمه پرداخت کند یعنی اگر بالاترین قیمت پیشنهادی ۲۰دلار بود نفر دومی که پیشنهاد 19دلاری را داده است باید 19دلار جریمه پرداخت کند.
به نظر شما چه اتفاقی میافتد؟ در کمال ناباوری دو نفر از شرکت کنندگان که ریسک پذیری بیشتری دارند برای این که حاضر به باخت نیستند و در واقع به خاطر ترس از باختن قیمت یک اسکناس بیست دلاری را تا ۲۸دلار بالا میبرند و حاضر به خرید آن به قیمتی بسیاربالاتر می شوند.
در واقع ریچارد تیلر با این آزمایش نشان میدهد که اگر شما جزو دسته ریسک پذیر ها باشید وقتی پای احساسات و هیجانات وسط بیاد تصمیمگیریهای شما روی پول از حوزهرفتار های منطقی کاملا خارج میشود و شما به راحتی می توانید دیگر از قوانین منطقی ذهن تاندستور نگیرید و کاملا آشفته و هیجانی رفتار کنید.
اما حالا یک سوال دیگر به وجود می آید اینکه چرا بازار و شغل معامله گری برای افراد ریسک پذیر اینقدر جذاب است؟ پاسخ این است : اولاکه با یک سرمایه خیلی کمی می توانند وارد این بازار شوند. دوما اینکه فکر میکنند آموزش خیلیزیادی لازم ندارند و اگر فقط با اصول اولیه آشنا باشند میتوانند به سرعت کلی سود برای خودشانبسازند.
آن ها پیش خودشان فکر میکنند یک بانک سالانه 15تا 20 درصد به مشتریهایش سود پرداخت می کند ولی در این بازار میتوانند این سود را در کمتر از یک ماه به دست بیاورند. خلاصه، همه این عوامل باعث میشود که این افراد با ذوق و شوق زیاد وارد شغل معاملهگری بشوند.
این افراد به خاطر شجاعت و اعتماد به نفس بالا و معمولاً کاذبی که در خودشان حس میکنند معمولاً دچار اشتباهات زیادی میشوند و با اینکه بعضی اوقات نتایج مثبتی هم برایخودشان رقم می زنند ولی اکثراً در درازمدت اوضاع خوبی ندارند.
البته این را هم بگویم که این افراد اگر ریسک پذیری شان را چاشنی قوانین دیگری که لازمه معامله گری است مثل داشتن استراتژی، داشتن مدیریت سرمایه و اصول روانشناختی برای کنترل احساسات شان کنند به سرعت می توانند به معامله گر های بسیار موفق تبدیل بشوند.
مارک داگلاس معتقد است بازار آیینه تمامقد عملکرد خود معامله گر است در واقع این بازار نیست که اشتباه میکند بلکه آن مثل آیینه ای است که به ما اشتباهات مان را نشان می دهد.
یعنی اگر شما در زندگی فردی بد بین و شکاک هستید این بدبینی در بازار و معاملات تان هم نمود پیدا می کند و باعث می شود که با بدبینی وترس از ضرر در معامله ، نتوانید معاملات تان را به خوبی مدیریت کنید و بالعکس اگر بسیار همخوش بین باشید باعث میشود در بازار از خودتان حرکتهای هیجانی نشان بدهید و سرمایه های زیادی را بدون مدیریت کردن شان وارد بازار کرده و همه را نابود کنید.
یادتان باشد که شما بایدخودتان را بشناسید و بدانید که به چه میزان ریسک پذیر هستید و فقط طبق همین شناخت و ریسک پذیری معامله کنید.